Gradić u fokusu: Veče kratkih filmova

Gradić u fokusu: Veče kratkih filmova

Gradić u fokusu: Veče kratkih filmova
četvrtak 26.9.2019. u 19.30 časova
PROSTOR, Beogradska 11, Petrovaradin
Vraćamo Gradić u fokus kroz seriju kratkih filmova koje ćete imati priliku da pogledate u četvrtak 26.9. od 19.30 časova u PROSTORU, Beogradska 11. Film “Jedne Zvezdane noći” čija je radnja smeštena upravo u Gradiću, dobiće svoju premijeru na lokaciji gde je i snimljen! Nakon toga, imaćete priliku da pogledate višestruko nagrađivane kratke filmove “Fenomen Tvrđava” autora Dragana Stojmenovića i Silarda Antala i film “Priča o stanovnicima zida”, autor Andrej Boka.22548819_1718468028224249_5696294969642619333_o
Film “Jedne zvezdane noći” čija je radnja smeštena upravo u Gradiću, govori o lepoti života u ružnoj i surovoj realnosti koja okružuje glavnog lika. Nakon što provodi dan u gradu, upleten u vrtlog najbizarnijih situacija, stari časovničar potpuno gubi tok sa vremenom i pronalazi se u centru malog čuda. Film “Jedne Zvezdane Noći” režirao je Vuk Vukmanović na poslednjoj godini svojih studija na Ženevskom Univerzetitetu za umetnost i dizajn.
Dokumentarni kratki film “Fenomen Tvrđava” autora Dragana Stojmenovića i Silarda Antala osvojio je prvu nagradu – „Zlatnu klapu“, na međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma „Viva 2016“, održanom od 1. do 5. juna u Sarajevu. Titula kamene utvrde – Gibraltar na Dunavu, komplikovana je stanovnicima Grada, koji joj se jednostavnije obraćaju sa – Đava. Kamen ne gori. Ali pamti. Tvrđava, stara tri veka, zidana je skoro čitav vek. Tih godina, kažu, najvrednija moneta u okolini bila su jaja. Umesto na trpezi, završavala su u malteru.MV5BMjIwNTA2OTIyNl5BMl5BanBnXkFtZTcwMjM1NjAzOQ@@._V1_
Film “Priča o stanovnicima zida”, govori o sukobu između vrata i prozora koji preti da eskalira. “Priča o stanovnicima zida” je kratkometražni srpski film koji je napisao i režirao Andrej Boka. Film je do sada osvojio brojne nagrade među kojima su nagrada za najbolji eksperimetnalni film i muziku na Festivalu dokumentarnog I kratkometraznog filma u Beogradu i grand prix nagrada na poljskom filmskom festivalu Golden Anteate.
Program je realizovan u okviru projekta “Pokreni promenu, budi promena” u saradnji sa OPENS 2019 – Omladinska prestonica Evrope Novi Sad.