Kako podići imuni sistem ?

Kako podići imuni sistem ?

Kako podići imuni sistem ?Kao što znamo, zbog prevencije infekcije koja vlada, vrlo je važno voditi računa ne samo o higijeni i izolaciji, nego i o podizanju imunog sistema.

Da bismo omogućili našem organizmu normalno funkcionisanje neophodno je pre svega da unosimo namirnice iz svih 7 grupa. To znači da bi trebali da unosimo sveže povrće u vidu salata u svakom
obroku (doručak, ručak, večera). Takođe, voće je ono što ne sme izostati iz našeg menija. Da bismo maksimalno iskoristili vitamine i minerale koji su nam neophodni, vrlo je važno da se oni unose 3 sata nakon glavnog obroka. Prilikom čišćenja povrća i voća, treba posebno obratiti pažnju. Namirnice čistiti tako što ćemo iščetkati prljavštinu pod mlazom tople vode.

Što se tiče mesa, trebalo bi da ga konzumiramo u bar jednom obroku dnevno, sem ukoliko nismo vegetarijanci ili vegani. U tom slučaju treba povećati unos sočiva, pasulja ili graška.20200318_180517

Jaja i mlečne proizvode koristiti pažljivo, uglavnom za doručak. Žitarice treba konzumirati ujutro i ponekad za ručak.
Što se tiče unosa tečnosti, naglasila bih da sem čajeva i napitaka od đumbira i celera, treba da pijemo i toplu/vruću vodu.

Zašto sam ovo naglasila? Postoji par nedoumica među ljudima, i par mitova o toploj vodi. Jedan od njih je da topla voda oštećuje jednjak. To nije tačno. Voda koja ima oko 50 stepeni, i koja se lagano pije kao čaj (nikako naglo i na „eks“), ima pozitivno dejstvo ne samo na ceo organizam, nego i na virus koji vlada. S obzirom da ovaj virus ne opstaje na temperaturi preko 30 stepeni, sasvim je logično da, ukoliko se nađe virus u našem jednjaku, može se uništiti sa toplom vodom. U svakom slučaju, pričamo o prevenciji, ne o lečenju. Takođe, naglasila bih i da treba povećati unos vitamina C na 100mg dnevno, i to najbolje 500 mg ujutro i 500 mg poslepodne. Vitaminom C se ne možemo predozirati, jer ukoliko ga unesemo više nego što nam je neophodno, eliminisaćemo ga iz tela putem bubrega. Poželjno je da vitamin C koji uzimate bude u liposolubilnom obliku. Za sam kraj bih dodala i ovo: Koristite eterično ulje od cimeta, karanflića, eukaliptusa u kućnim prostorijama kao i na poslu, jer je naučno dokazano da ova eterična ulja imaju antivirusno dejstvo u vazduhu.

Spec nutricionista-dijetetičar

Borjana Depalo