Kako se pravilno informisati u vreme vanrednog stanja, preporuka za sve čitaoce

Kako se pravilno informisati u vreme vanrednog stanja, preporuka za sve čitaoce

Nakon što iz dana u dan raste broj obolelih od korona virusa u Srbiji, u medijima i na društvenim mrežama se pojavljuju raznorazne informacije.
Građani se o širenju ovog virusa obaveštavaju na različite načine i iz raznih izvora, pa je to plodno tlo za širenje, makar i nenamerno, ogromnog broja lažnih vesti.

A kako o ovom virusu nadležne institucije informišu građane?
Kakve informacije ih čekaju na njihovim zvaničnim sajtovima?

https://covid19.rs/

Sajt Covid19.rs pokrenuli su Ministarstvo zdravlja i Institut “Batut” i na njemu će se dva puta dnevno – u 8h i 18h – saopštavati poslednje informacije o koronavirusu.
Vesti na sajtu Covid19.rs objavljuju se na srpskom i engleskom jeziku.

http://izjzv.org.rs/

Institut za javno zdravlje Vojvodine detaljnije i ažurnije na svom sajtu prati „aktuelnu epidemiološku situaciju COVID-2019 u AP Vojvodini” i nudi “odgovore na najčešća pitanja u vezi oboljenja COVID-2019”, a tu su i telefoni KOL CENTARA preko kojih građani na teritoriji AP Vojvodine mogu dobiti informacije u vezi COVID19 (KORONA VIRUS)“.

https://www.zdravlje.gov.rs/

Ministarstvo zdravlja na svom sajtu apdejtuje informacije o korona virusu, za sada, tri puta dnevno: u osam sati ujutro, a potom u 18 i 20 časova. Navodi se koliki je broj potvrđenih slučajeva COVID 19, koliko je „osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja“ testirano u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“, kao i koliki broj je registrovan od poslednjeg izveštaja.

Takođe, Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost o dostupnim brojevima telefona, prema mestu prebivališta, „za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurnih epidemiologa“.

„Napominjemo da u takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona“, navodi se.

Objavljene su i informacije o tome kako se zaštiti od virusa, ali i odgovori na dvadesetak pitanja o COVID-19.

http://www.batut.org.rs/

Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” na svom sajtu ima prilično iscrpne informacije o novom virusu. Inače, ovaj institut, kako se navodi, zajedno sa mrežom od tri instituta (Novi Sad, Niš i Kragujevac) i 20 zavoda za javno zdravlje, u užеm smislu, оbаvljа dеlаtnоst u оblаsti јаvnоg zdrаvljа u Srbiјi. Objavljene su poslednje javno saopštene informacije o korona virusu, kontakt telefoni dežurnih epidemiologa, preporuke: Kako da se zaštitite od infekcije i najčešća pitanja i odgovori na njih.

Molimo sve čitaoce da prate uputstva, pridržavaju se pravila, pa da sve ovo što pre završi!