Merlinka festival u KCNS od 5. do 10. decembra

Merlinka festival u KCNS od 5. do 10. decembra

Međunarodni festival LGBT filma Merlinka organizuje se u Domu omladine Beograda, nakon čega gostuje u Nišu, Sarajevu, Novom Sadu i Podgorici. Na festivalu se prikazuju kratki, igrani i dokumentarni filmovi iz svih zemalja sveta koji se bave LGBT temama. Festival je posvećen Vjeranu Miladinoviću Merlinki, travestitu poznatom po ulozi u filmu Želimira Žilnika „Marble Ass“, koji je ubijen 2003. godine. Festival dodeljuje nagradu za najbolji kratki film i dve godišnje nagrade za najbolji igrani kvir i najbolji dokumentarni kvir film prikazan na festivalima u Srbiji.
Kulturni centar Novog Sada otvara vrata velike sale, Merlinka festival po šesti put u Novom Sadu u okviru Festivala evropskog i nezavisnog filma od 5. do 10. decembra 2020. i biće prikazano devet kratkih, dokumentarnih i igranih filmova.

5. 12. – 16:30 – Crno belo šareno

Matilda – mlada i nesigurna, žena na putu da postane odrasla osoba koja se plaši da će doživeti gubitak svoje mladosti. Usred svoje potrage za odgovorima na velika životna pitanja, ona uviđa potrebu da ode dublje pre toga tako što će najpre preispitati sebe. Vikend prepun različitih susreta sa porodicom, prijateljima i strancima će joj možda pomoći da pronađe odgovore na njene mlade i tvrdoglave zbunjenosti.

6. 12. – 14:00 – Bez ljutnje
Pantalone sa visokim strukom, uska pripijena majica, kratka, platinasto plava kosa. Na svoj rođendan, Parvis slavi tako što ukrade flašu iz šanka u klubu i pleše. Sin iranskih roditelja, nastanio se u potkrovlju roditeljske kuće u mirnom novom stambenom naselju u Donjoj Saksoniji i zauzet je isprobavanjem svega i svačega, od seks dejtova do rejvova. Nakon što su ga uhvatili u krađi, poslali su ga na društveni rad u skloništu za izbeglice, gde se zaljubljuje u Amona, koji je sa sestrom Banafše Arezu pobegao iz Irana. Trojac uživa u letu žestokih žurki do zore, obojenih spoznajom da, na različite načine, niko od njih se ne oseća kao kod kuće u Nemačkoj.wall_03
7. 12. – 14:00 – Dragi Fredi
Fredi Hirš je rođen u Nemačkoj, ponosni Jevrejin i otvoreno homoseksualac. Imao je 19 godina kada su proglašeni Nirnberški zakoni i pobegao je iz Nemačke u Češku koju su osvojili nacisti. Započeo je aktivnosti u Češkoj kao nastavnik sporta u jevrejskom omladinskom klubu, a ubrzo je postao predmet divljenja svojih učenika. Deportacijom Jevreja u Geto Terezin, Fredi je postavljen za šefa omladinskog odeljenja i bavio se sa preko 4000 mladih. Kada je stigao u Aušvic, Fredi nije podlegao očaju.

8. 12. – 16:00 – Leto ’85

O čemu sanjate kada imate 16 godina i u primorskom letovalištu u Normandiji ste osamdesetih? Najboljem prijatelju? Doživotnom tinejdžerskom paktu? Da jurite u avanture na brodu ili motoru? Da živite život na ivici? Ne. Sanjate o smrti. Zato što ne možete da dobijete veći udarac od umiranja. I zato ga čuvate do kraja. Letnji raspust tek počinje, a ovo je priča o tome kako je Aleksis odrastao u sebe.ETE_85_Photo_1©2020_MANDARIN+PRODUCTION_FOZ_France+2+CINEMA_PLAYTIME+PRODUCTION_SCOPE+PICTURES

9. 12. – 14:00 – Seks, greh i ’69

Ovaj dokumentarni film je istorijski, retrospektivni film o kanadskom zakonu iz 1969. godine kojim se “dekriminalizuje”
homoseksualnost. Pripovedan kroz savremene glasove, uključujući kvir akademike, istoričare, aktiviste, edukatore, umetnike i osnivače
zajednica, film pokušava da ospori razumevanje kvir istorije osvetljavajući široko usvojene zablude oko dekriminalizacije.

10. 12. – 16:00 – Kratki filmovi (Matura, Ja bi’ to da imam doma, Neka
bude boja i U šifonjeru)

Matura
Tri najbolja prijatelja odluče da ne idu na matursko vece. Noć koja je pred njima otkriva njihove tajne i potisnute želje koje će prikazati emocionalnu zbunjenost čitave generacije.

Ja bi’ to da imam doma
Ideja filma je bila da se okupe pripadnici i pripadnice LGBTI zajednice u najširem smislu – osobe koje su doživele vršnjačko nasilje i nasilje zbog svog rodnog identiteta i izražavanja, osobe koje su doživele porodično nasilje zbog seksualne orijentacije, osobe koje su doživele fizičke napade na javnim mestima i osobe koje su zbog
neprihvatanja okoline pokušale samoubistvo.

Neka bude boja
Osmog septembra 2019. godine u Sarajevu se održava prva Parada ponosa. Da li su ljudi
spremni za ovaj događaj?

U šifonjeru
Stefan provodi leto na selu sa sestrom pomažući njihovoj baki oko sezonskih radova na
polju. Tamo upoznaje lokalnog dečaka Marka, koji mu donosi novo otkriće o sebi.

 

Kulturni centar Novog Sada
Katolička porta 5
Novi Sad

Zbog situacije sa Covid19, ograničen je broj mesta

ULAZ SLOBODAN