Međunarodni festival LGBT filma Merlinka biće organizovan od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Za četiri dana biće prikazano 16 filmova. Ulaz slobodan.

19:00 Dokumentarni film 

Bez pravih linija: Uspon kvir stripa

no-straight-lines-800x550

Režija: Vivijan Klajman
Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Trajanje: 78 minuta
Dokumentarni film

Pet otkačenih kvir strip umetnika putuju od „uradi sam“ rada i izolacije do naslovnice časopisa Tajm i međunarodne scene, nudeći fascinantan prozor u sve, od AIDS krize i diskriminacije na radnom mestu do potrage za ljubavlju i dobrom frizurom. Njihov rad i lične priče sigurno će vas nasmejati, ali i navesti da razmišljate o izazovima i trijumfima na koje ste naišli i savladali na tom putu.

Izlečeni

cured-800x550

 

Režija: Benet Singer, Patrik Samon
Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Trajanje: 80 minuta
Dokumentarni film

Mentalno bolestan. Devijantan. Oboleo. I potrebno je lečenje. Ovo su bili neki od termina koje su psihijatri koristili da opisuju lezbejke i gej muškarce 1950-ih, 1960-ih i ranih 1970-ih. Prema medicinskim ustanovama, svaka gej osoba — ma koliko bila dobro prilagođena — patila je od mentalnog poremećaja. I sve dok su lezbejke i gej muškarci bili „bolesni“, napredak ka jednakosti je bio nemoguć. Izlečen beleži bitku koju je vodila mala grupa aktivista koji su objavili rat strašnoj instituciji—i izvojevali ključnu pobedu u modernom pokretu za LGBTQ ravnopravnost.