Merlinka festivala u KCNS – program za nedelju 12. decembar

Merlinka festivala u KCNS – program za nedelju 12. decembar

Međunarodni festival LGBT filma Merlinka biće organizovan od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Za četiri dana biće prikazano 16 filmova. Ulaz slobodan

19:00 Revija domaćeg i regionalnog kratkog filma

Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali

 

plasio-sam-se

Režija: Balša Leković

Zemlja: Srbija
Trajanje: 27 minuta
Kratki igrani film
Marko je 19-godišnji dečko koji nije upisao fakultet odmah nakon završetka gimnazije. Nakon što od majke traži da mu plati pregled kod privatnog lekara jer se razboleo, ona ga upućuje kod oca koji je lekar. Marko ga dugo nije video i odlaskom kod njega po prvi put u potpunosti shvata koliko njihov odnos utiče na Markove potrebe, ljubav i slobodu.

Terezini sinovi
terezini sinovi

Režija: Stanko Gagrčin
Zemlja: Srbija
Trajanje: 8 minuta
Kratki doku-igrani film
Kratki docu-fiction film koji pruža uvid u život kvir ljudi u savremenoj Srbiji, istovremeno osvrćući se na domaće kvir pionire 90-ih, tako povlačeći paralelu o tome koliko su se stvari na polju ljudskih prava promenile od tada. Film je fikcija ali se služi jezikom dokumentarnog filma, muzičkih videa i vlogova.

Moram nešto da ti ispričam

moram

Režija: Andrija Mitrović
Zemlja: Srbija
Trajanje: 8 minuta
Kratki igrani film
Nesiguran, uplašen i samodestruktivan mladić, koji je takođe žrtva seksualnog napada i silovanja, pokušava da se fizički preda, kako bi zadržao partnera Vladu, pored traume koja mu stoji na putu. Viktor se budi iz noćne more i pije lekove za smirenje, kada dobije poruku od partnera u kojoj ga poziva da prenoći. Viktor ignoriše poruku. Kasnije, dok šutira vreću, dobija novu poruku na koju odgovara. Od tog trenutka pokušava da se seksualno oslobodi, sam. Viktor pokušava da masturbira bezuspešno, testira se i simulira pokrete i dodire svog silovatelja dok nosi džemper u kome je bio silovan i svom partneru šalje erotsku fotografiju na koju dobija pozitivan odgovor, što ima još pozitivniji uticaj na njega. Dok se tušira i priprema za odlazak, Viktorovo samodestruktivno ponašanje ponovo izlazi na površinu i on se poseče brijačem. Viktor i Vlada zajedno gledaju serije, ali vrlo brzo postaju fizički bliski, napredak ka seksu prekidaju Viktorovi flešbekovi i još uvek postojeća trauma. Obojica odustaju od seksa i sede na ivici kreveta, Viktor kaže Vladi „Moram nešto da ti kažem“. Ostaju u toplom zagrljaju.

Ječam žela

jecam zela

Režija: Andrija Mugoša
Zemlja: Crna Gora
Trajanje: 18 minuta
Kratki film

Ječam je priča o jednom danu u životu Jakova, porodičnog čoveka koji odlučuje da krsti svoju ćerku. Na dan krštenja dolazi Petar, budući kum, njegov najbolji drug. Petrov dolazak unosi nemir u porodicu i odnosi postaju neprijatniji. Iza Petrovog dolaska krije se tajna istina o Jakovu i njegovom životu. Jakov, poljuljanog identiteta, pokušava da ostane na svom „pravom“ putu, smatrajući ga ispravnim. Vođen društvom, sistemom i ženom, odlučuje da spas pronađe u crkvi. Ipak, Petar ne odustaje, provocira i izaziva Jakova, da ne bi odustao i promenio mišljenje. Gradiranjem događaja dolazimo do kulminacije u kojoj Jakov izražava svoj gnev nagomilan uznemirenošću zbog Petra.

 

Sve te senzacije u mom trbuhu

All Those Sensations in My Belly

Režiser: Marko Dješka
Zemlja: Hrvatska
Trajanje: 13 minuta
Animirani film

Dok prolazi kroz tranziciju iz muškog u ženski rod, Matija se bori da pronađe istinsku intimnu vezu sa heteroseksualnim muškarcem.

Plivač

the-swimmer-800x550

Režiser: Adam Kalderon
Zemlja: Izrael
Trajanje: 90 minuta
Igrani film

Kupaće gaće, voda, želja… i samo jedna karta za Olimpijadu. Erez, zvezda u usponu na izraelskoj plivačkoj sceni, stiže u zabačeni trening kamp koji se održava u internatu, gde onaj ko pobedi na takmičenju dobija ulaznicu za Olimpijske igre. Tamo upoznaje prelepog i talentovanog Neva, koji u njemu budi podsvesne želje. Međutim, njihov trener plivanja ne veruje u prijateljstvo među takmičarima. Upozoren da se kloni Neva, Ereza on i dalje previše privlači. Između treninga, on pokušava da prati svoja osećanja i shvata da je osvajanje medalje manje važno od osvajanja Nevovog srca.