Merlinka festivala u KCNS- program za subotu 11. decembar

Merlinka festivala u KCNS- program za subotu 11. decembar

Međunarodni festival LGBT filma Merlinka biće organizovan od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada. Za četiri dana biće prikazano 16 filmova. Ulaz slobodan

19:00 Revija kratkih domaćih filmova

Solskin

solskin

Režija: Vera Kulić
Zemlja: Srbija
Trajanje: 35 minuta
Kratki film
Film prikazuje 3 i po sata u životu jedne djevojke koja se na svoj način nosi sa smakom svijeta koji nastaje pregrijavanjem Sunca (jake erupcije Sunca) i ljudskim uticajem na klimatsku promjenu na Zemlji. Nakon porodičnog ručka i opraštanja od svoje porodice, junakinja stopira iz Bijeljine do Novog Sada kako bi stigla do svoje djevojke i dočekala sa njom kraj. Nakon što stigne i nazove je, djevojka odbije da dočeka kraj sa njom, i raskine, te junakinja ostaje sama i bez plana. Nakon emotivnog loma na Petrovaradinskom mostu, šetajući kejom ugleda babu na klupi i pridruži joj se. Sa babom provede neko vrijeme uživajući u značajnom razgovoru. Na kraju razgovora odlazi na Žeželj most gdje dočekuje smak svijeta širom otvorenih ruku- prihvatajući i puštajući sve.

Safe Space

safe space

Režija: Jovijah
Zemlja: Srbija
Trajanje: 25 minuta
Kratki dokumentarni film

Kako izgleda kada mladi Kvir ljudi pokrenu posao u Beogradu? Koliko koraka ih deli od same ideje do ostvarenja? Na koliko prepreka naiđu na tom putu i kako se sa njima bore? Šta je uopšte potrebno da se stvori “bezbedno” mesto i mesto koje mnogi od njih smatraju svojom drugom kućom? Kako izgleda njihova borba i da li je i šta sve pandemija promenila, saznaćemo kroz tri unakrsne priče. Upoznaćemo Savu Jokića, gej momka i vlasnika kafića Šupa, Vladicu Čulić, vlasniku “Guvernanta bar-a” i Kristinu Kastelac, vlasnicu tattoo studija “Tetovaži”.
Oni će govoriti o svojim iskustvima, svojoj borbi, svojim željama, ali i svojim osećanjima. Preneće vam svoje emocije, jer pokrenuti kvir biznis ne znači steći samo profit koji, zapravo, često izostane, to znači steći potpuno novu porodicu.

Kraljica Prajda

kraljica prajda

Režija: Jovijah
Zemlja: Srbija
Trajanje: 25 minuta
Kratki dokumentarni film
Titula Kraljica Prajda se dodeljuje jednom godišnje u okviru samog Prajda. Svake godine je ponese jedna od lokalnih drag kraljica. Međutim, sve to je mnogo više od samog imena i krune. Kako izgleda put jedne drag kraljice do samog krunisanja, usponi, padovi, pripreme, pa i prepreke, problemi, ali i radovanja zabeleženi su kroz primer ovogodišnje kraljice Alexis VanderCunt. Kroz ovaj film ćete moći da steknete utisak kako sve to izgleda od momenta kada kraljica sazna da će biti krunisana, kao koliko truda i rada je potrebno uložiti da bi se steklo ovo laskavo priznanje. Jer, da bi neka kraljica to zaista i bila, potrebno je mnogo više od lepe garderobe i šminke, potrebno je mnogo truda i ulaganja, a novac je nešto što je uvek u deficitu. Šta jedna kraljica radi u tom slučaju i kako se prevazilaze takve krize, postaće vam mnogo jasnije nakon što budete odgledali “Kraljicu Prajda”.

21:00 Igrani film
Dušica

sweetheart-800x550

Režija: Marli Morison
Uloge: Nil Barlou, Dži Hartli, Ela-Re Smit
Zemlja: Velika Britanija
Trajanje: 103 minuta
Igrani film
Društveno čudna i ekološki osvešćena tinejdžerka ‘AJ’ ima nekoliko stvari na umu. Uglavnom kako metan iz svih krava uništava planetu, i kako bi radije bila bilo gde na svetu nego na odmoru sa svojom bolno neinspirativnom porodicom.

ULAZ JE BESPLATAN!