Održana specijalna projekcija filma “Do daske”

Održana specijalna projekcija filma “Do daske”

Velikog interesovanja publike na nedavno održanom festivalu Slobodna zona, film Aleksandra Reljića “Do daske” dovelo je do prikazivanja specijalne projekcija filma u Areni Cineplex.

Nakon filma publika je imala priliku da postavi pitanje kako glavnom akteru Srđanu, tako i ostalom delu autorkske ekipe. Osim pitanja publike Šveljo je dobio pohvale na račun korektnosti u svom poslu kao i profesionalnosti. Gromoglasnim aplauzom je završena specijalna projekcija filma, a gledaoci su nastavili druženje sa filmskom ekipom u caffe “The End”, u sklopu bioskopa Arena Cineplex.

Policija je 28.01.2020. uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada Srđana Švelja. Pre zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, koji je „silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dečake u pornografske svrhe“. Tabloidi su ga nazvali monstrumom i predatorom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Išli su toliko daleko da su prozivali sudije da mu dosude najstrožiju kaznu zatvora od 40 godina. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno. Čoveku je uništen život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

Autor filma, Aleksandar Reljić, je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sl. Autor je u Dokumentarno-obrazovnom programu Radio televizije Vojvodine, a dve godine je bio na mestu odgovornog urednika te redakcije. Njegov film „Enkel” (Unuk), dobio je više domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za Najbolji evropski dokumentarni film godine 2018. na Prix Europa festivalu u Berlinu. Od 2019. vodi nezavisnu filmsku produkcijsku kuću „Core Dox“, iz Novog Sada.

Foto: Milan Babić