Promocija časopisa “Beleške” 9. februara u CK13

Promocija časopisa “Beleške” 9. februara u CK13

Omladinski centar CK13 poziva sve zainteresovane na promociju trećeg broja časopisa “Beleške”. Glavni cilj ovog časopisa je da sve književne programe u Crnoj kući tokom cele godine objedini i smisleno uveže, ali i da pruži pomalo drugačiju perspektivu savremene književnosti.

Tokom 2022. godine u okviru redovnog književnog programa organizovane su promocije knjiga “A htela sam” Maje Solar, “U kući od ljudske kože” Vladimira Milojkovića, “Deca Nedođina” Miloša K. Ilića, kao i promocije debitantskih pesničkih izdanja “Strah od reka” Anđele Đokić, “Sitnice” Danila Brakočevića i “Šljakeraj” Svetlane Savić. Osim toga, u CK13 su održane i promocije nekoliko knjiga u sklopu događaja koji su imali širi društveni i politički značaj. U aprilu je, povodom obeležavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva, organizovana promocija zbirke priča “Džem od malina” Karima Zaimovića, u junu je u sklopu obeležavanja Dana romskog otpora promovisana knjiga “U vrtlogu strasti” mladog autora Ajvanka Ismailovića, dok je u julu održana promocija romana “Mama Medeya”, znamenitog hrvatskog pisca Damira Zlatara Freya.

Takođe, na Radio zajednici CK13 pokrenut je i književni podkast “Knjigofilija” koji do sada broji više od 20 snimljenih emisija u kojima su gostovali brojni pisci i spisateljice iz Novog Sada, ali i šire. Takođe, krajem godine je snimljena i pilot epizoda “Audio priče”.

Beleške 3 cover

Tokom prethodne jeseni održan je još jedan ciklus radionica kreativnog pisanja “Pisalište”, uz gostovanje dvoje autora novije generacije – Andree Popov Miletić i Aleksandra Tanurdžića. Inače, Pisalište je ovog leta po prvi put izašlo i van okvira Novog Sada tako što je voditelj ovih radionica Đorđe Majstorović gostovao na jednonedeljnoj rezidenciji u Zaječaru, a tom prilikom je održano i javno predstavljanje u Omladinskom centru Zaječar, u kome je učestvovala mlada pesnikinja iz ovog grada, Ana Stojanović, kao i dvoje polaznika Pisališta – Tara Lekić i Milan Tica.

U toku prošle godine održano je i 19 događaja Književnog klabinga u prostorijama Crne kuće, a zahvaljujući njihovim redovnim posetiocima i u ovom broju “Beleški” ćete imati priliku da čitate prevod jedne priče sa mađarskog jezika, koju ju je preveo Mihalj Đuraki, zatim tekst Nadežde Stojanov o ženskom identitetu u knjigama Elene Ferante i Arijane Harviks, kao i prikaz Mihaila Krstića o romanu Put Kormaka Makartija. Osim toga, u ovom broju se nalaze i dva prevoda sa nemačkog jezika, dok su polaznice Pisališta uradile dva vrlo zanimljiva intervjua sa Majom Solar i Armanom Fatićem. Takođe, tu je i kritika zbornika Novosadski književni bedeker.

Časopis je besplatan.