Promocija „Knjige o Petrovaradinu“ biće održana u petak 4. juna od 19.30 č na otvorenom u ulici Lisinskog, Petrovaradin. Knjiga o Petrovaradinu nastala je iz naše želje da sakupimo i sačuvamo od zaborava jedan deo istorije Petrovaradina.

Od istorijskih izvora do sećanja starijih sugrađana ova knjiga je nastajala kao svojevrstan zbornik istorijskih fragmenata. Neke njene stranice govore o prostorima, događajima i pojavama, a neke o ličnostima koje su obeležile Petrovaradin. Shodno tome, knjiga sadrži tri glavna poglavlja – Prostor, Pojave i Ljudi.

Putujući kroz složene slojeve istorije ovog prostora, naši istraživači – istoričari, istoričari umetnosti i novinari, uključili su u proces prikupljanja i pisanja knjige podatke iz postojeće literature o Petrovaradinu, arhivskih i novinskih izvora, kao i autentične priče iz svakodnevnog života njegovih stanovnika.

Na događaju će govoriti istraživački tim koji je radio na knjizi: Sanja Macut, Darjuš Sami, Vladimir Mitrović.

Osim njih govoriće: Nenad Šeguljev, istraživač Petrovaradinske tvrđave, Ilija Galonja sociolog istraživač Petrovaradinske tvrđave, Siniša Jokić Zavod za zaštitu spomenika kulture, Dr Bratoljub Brkljača pukovnik penzionisani načelnik Vojne bolnice, Borivoje Čikić i Bata Butorac, fudbaleri.

Publikacija “Knjiga o Petrovaradinu” nastala je u okviru projekta Priče iza gradova (Novi Sad, Rijeka, Temišvar) koji je podržan od strane Evropske komisije, programa Kreativna Evropa, Grada Novog Sada i Ministarstva kulture Republike Srbije.