Sinergija mode, kulture i umetnosti  na ceremoniji otvaranja jubilarnog 20. izdanja Serbia Fashion Week

Sinergija mode, kulture i umetnosti na ceremoniji otvaranja jubilarnog 20. izdanja Serbia Fashion Week

Serbia Fashion Week je sinoć imao dva povoda za slavlje. Na svečanosti u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu svečano je otvoreno jubilarno, 20. izdanje naše nacionalne nedelje mode koja će trajati do 30. oktobra. Ujedno je obeležen i početak novog poglavlja ove manifestacije koja će od 2023. biti zvanični deo programa najprestižnije nedelje mode u svetu – Paris Fashion Week-a.

Voditeljka Mira Lekić, pozdravila je brojne goste iz Srbije i inostranstva i podsetila na razvojni put Serbia Fashion Week-a koji je proteklih 10 godina sklopio 34 partnerska ugovora sa nedeljama mode širom sveta, izrastao u najznačajniju modnu manifestaciju u Jugoistočnoj Evropi i jednu od pet najvećih nedelja mode u Evropi.

Voditeljka je potom prepustila reč predsednici Serbia Fashion Week-a Svetlani Horvat koja je u emotivnom obraćanju zahvalila svima onima koji su doprineli da naša nacionalna nedelja mode postane globalni brend. Direktorka Galerije Marice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je značaj neraskidive veze između mode, umetnosti i kulture i izrazila zadovoljstvo što je ceremonija otvaranja jubilarnog SFW organizovana u prostoru institucije na čijem je ona čelu.

Foto: Milan Milojic
Foto: Milan Milojic

Cele ove godine, kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, Srpska nedelja mode konceptualno je posvećena ovoj značajnoj tituli. Upravo iz ovog razloga, programi SFW u 2022. godini se odvijaju u institucijama kulture – Galeriji matice srpske, Muzeju Vojvodine i Dizajn Distriktu NS.

Deo ansambla Opere Srpskog narodnog pozorišta izvoženjem najlepših arija priredio je magičnu uvertiru u nastavak programa ceremonije otvaranja i retrospektivnu reviju dizajnerke, kostimografkinje, arheologa – Jelene Malešević. Ova fantastična umetnica, poznata po izučavanju vinčanske civilizacije, zahvaljujući partnerskom ugovoru koje SFW ima sa Los Angeles Fashion Week-om, pre samo nekoliko dana predstavila je svoju kolekciju na nedelji mode u Los Anđelesu.

313093819_450978990263371_3666996893540342293_n
Foto: Milan Milojic

Specijalni gost na reviji kojom je otvoreno 20. izdanje jedine licencirane nedelje mode u Srbiji, bio maneken poznat u svetskim okvirima, jedno od zaštitnih lica modnih kuća Versace i Diesel – Danilo Stošković.

Narednih dana, do 30. Oktobra do kada manifestacija traje, na program su brojne modne revije domaćih i inostranih dizajnera, umetničke izložbe, edukacije, seminare i predavanja eminentnih inostranih i domaćih stručnjaka iz oblasti mode, filma, marketinga i medija.

Foto: MIlan Milojić