U čast čuvenog novosadskog slikara i grafičara Pavela Popa počinje veliki umetnički maraton

U čast čuvenog novosadskog slikara i grafičara Pavela Popa počinje veliki umetnički maraton

U četvrtak 30. juna u Novom Sadu se održavaju prve dve izložbe novosadskog slikara Pavela Popa (1948 – 2019) od desetak koje će biti organizovane u sklopu predstavljanja velikih dela umetnika.

Otvaranje prve od dve izložbe je u 19 časova u galeriji “Macut” na Spensu, dok je druga u 21 sat u galeriji “Sezan Art” u Ulici Petra Drapšina 39.

U galeriji “Macut” biće izloženo 25 velikih radova dimenzija 2 x 1,2 metra koji su omaž novosadskog slikara velikim umetnicima koji su obeležili milenijum.

Publika će nakon prve moći već dva sata kasnije da pogleda i drugu izložbu u galeriji “Sezan art” gde će biti prikazne grafike koje je Pavel Pop tokom života poklonio prijateljima, a koje su sa ličnom posvetom.

Drugi dan umetničkog maratona je 14. jula.

U Zavodu za kulturu vojvođanskih Slovaka u Njegoševoj 16 biće izloženi portreti koje je Pavel Pop uradio tokom svog stvaralaštva, od poznatih do običnog sveta, a u različitim tehnikama (ulje, crteži, pastel, kombinovana tehnika).

Druga izložba istog dana će se održati u Radio kafeu (Miletićeva 45) u čijem prostoru će biti postavljeno deset pastela koji do danas nisu ugledali svetlost dana i koji su stajali u umetnikovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Za sada je poznato da će na petoj i šestoj izložbi u avgustu biti izložene apstrakcije, kao i 22 crteža sa temom strahota rata koje je Pop radio povodom raspada Jugoslavije, a pokretač su mu bili Gojini crteži koje je slavni španski umetnik pravio tokom i nakon završetka Španskog građanskog rata. Za septembar su planirani portreti i grafike koje će moći da pogleda publika u Bačkom Petrovcu i Sremskim Karlovcima, ali će sve detaljno biti naknadno saopšteno.

021.rs
021.rs


Pavel Pop
je diplomirao grafiku na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi 1975. godine, a član Udruženja likovnih umetnika Vojvodine postao je 1977. godine.

Radio je kao tehnički urednik u novosadskom “Dnevniku”. Već osamdesetih godina prošlog veka stiče zvanje jednog od najboljih i najtraženijih grafičara na prostoru bivše Jugoslavije.

Sredinom devedesetih premešta svoj atelje iz Stare Pazove na Petrovaradinsku tvrđavu gde se pored grafike bavi i drugim vrstama, tehnikama i žanrovima slikarstva. U njegovom ateljeu na Tvrđavi tokom proteklih decenija rađali su se neponovljivi, crtački minuciozno izvedeni grafički listovi, ali i crteži, slike i ilustracije.

Ilustrovao je brojne knjige, a njegovi radovi se mogu naći u značajnim galerijama i institucijama. U okviru svog likovnog stvaralaštva razvio je koncept, koji je stručna kritika nazvala imaginativni realizam.

Izvor: 021.rs