Promocija audio izdanja “Portret kompozitora Đorđa Markovića” 1. jula u CK13

Promocija audio izdanja “Portret kompozitora Đorđa Markovića” 1. jula u CK13

U petak, 1. jula od 20 časova u Omladinskom centru CK13 će se održati promocija audio izdanja: Portret kompozitora Đorđa Markovića

U pitanju je četvrto izdanje u sklopu programa “Novo u popularnoj muzici”, kojim Omladinski centar CK13 nastavlja promovisanje savremene muzike.

Na promociji će govoriti Đorđe Marković (kompozitor), Ozren Lazić, urednik muzičkog programa CK13, Dimitrije Jakovljević (muzički producent izdanja) i Nemanja Sovtić, muzikolog i muzičar.

Na ovom CD-u se nalazi izbor snimaka nastalih na koncertu održanom u Kulturnom centru Vojvodine “Miloš Crnjanski”, 12. decembra 2021. godine. Snimci predstavljaju rezultat umetničke rezidencije kompozitora Đorđa Markovića, u okviru koje je kompozitor radio sa muzičarima na izvođenju svojih kompozicija, kroz razgovor i umetničku instrukciju. Izvedena dela mogu se svrstati u dve kategorije: kompozicije pisane za instrumentalne kamerne ansamble putem klasične muzičke notacije i kompozicije koje zvuku i izvođenju pristupaju nestandardnom grafičko-tekstualnom notacijom. S obzirom na ideju, zvučnu strukturu, realizaciju i elaboraciju, u oba slučaja reč je o savremenim kompozicijama koje na različit način prevazilaze podelu akademskog i popularnog.

NUPM promocija_fb event - ĐMarković

Projekat “Novo u popularnoj muzici” propituje odnose savremene i nove popularne muzike. Iako popularna muzika može imati komercijalni potencijal na uštrb kvaliteta muzičke ekspresije, inovacije i participativnosti, ona pak odiše autonomnim tendencijama u muzičkoj kreativnosti. Uzimajući u obzir ovu dvosmislenost, projekat teži da markira progresivne tendencije u savremenoj muzici ugošćavanjem kompozitora i muzičara koji su aktivni na raskršću savremene popularne i tzv. ozbiljne muzike. Implementacijom ovih tendencija kroz izvođenja, radionice i razgovore, želimo da otvorimo nove prostore muzičkog istraživanja i produkcije, i da podstaknemo aktualizaciju i kontekstualizaciju kroz preispitivanje trenutnog stanja na lokalnoj muzičkoj sceni.