Tri koncerta i festival eksperimentalnog filma u Eđšegu i Svilari

Tri koncerta i festival eksperimentalnog filma u Eđšegu i Svilari

Koncerti, radionice, izložba, promocija knjige – kulturne stanice u Novom Sadu obeležiće i ovu jesen različitim sadržajima. U susret godini titule kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture, oslanjajući se na svoje primarne ciljeve, decentralizaciju kulture i participaciju građana, kulturne stanice nastavljaju da promovišu kulturu kao način života u Novom Sadu.

U četvrtak, 4. novembra od 18 sati, u Kulturnoj stanici Eđšeg publika će slušati koncert mladog violiniste Uroša Adamovića. Snažnim muzičkim doživljajem i neverovatnim tehničkim sposobnostima, ovaj muzičar svrstava se među najtalentovanije violiniste svoje generacije. Na sceni će mu se pridružiti izuzetna mlada čelistkinja Isidora Krmpotić i proslavljeni finski pijanista Uki Ovaskainen, a izvodiće dela Betovena, Baha, Hendla-Halvorsena i Sen-Sansa. Koncert se realizuje u saradnji sa Muzičkom omladinom – Kragujevac.

Projekat „Četiri strane sveta“, publika će imati priliku da isprati 9. novembra od 19 sati u Eđšegu. On predstavlja koncertnu turneju kamernog ansambla Aratos trija u šest gradova Srbije, a glavna ideja projekta je prezentacija dela pisanih za klarinetski trio iz različitih delova sveta, kako bi se publici prikazale različite umetničke tendencije, stilovi i diverzitet tretmana izvođačkih sredstava različitih kultura. U vezi sa tim, koncept programa čine dela kompozitora Igora Stravinskog, Đan Karla Menotija, Isidore Žebeljan, Brajt Šenga, Pitera Šikelea.

KS Eđšeg foto V. Velickovic
KS Eđšeg foto V. Velickovic

Koncert kultnog sastava Amajlija biće održan 11. novembra od 20 sati u Eđšegu, a svi poštovaoci ovog čuvenog novosadskog benda imaće priliku da dožive brodvejski nastup, u cilju promocije novih pesama, ljubavi i vernosti kvalitetnoj muzici. Svi zainteresovani, moraju prijaviti svoje prisustvo putem Fejsbuk stranice Amajlija Novi Sad.

Sedmi po redu, međunarodni festival eksperimentalnog filma i muzičkog videa „Experimental Superstars“ biće održan 9. i 10. novembra u Kulturnoj stanici Svilara. Osnovna ideja festivala je da afirmiše eksperimentalni film kao veoma bitnu formu za razvoj filmske umetnosti, a poseban prostor dobiće filmovi koji komuniciraju isključivo vizuelnim putem, kao i filmovima koji na inovativan način povezuju zvuk i sliku. U okviru festivala, kog čine dve takmičarske selekcije, publika će imati priliku da uživa i u pratećim programima, poput filmske radionice i muzičkog programa. Festival počinje u 19 sati, a realizuje se u saradnji sa organizacijom Live Soundtrack iz Beograda.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja ili odlaganja u slučaju promene epidemioloških mera.